maandag 1 februari 2016

Cursus : "Amarant " : Grafitti en Street -Art - Brussel

Cursus : "Amarant "  : Grafitti en Street -Art - Brussel 01-02-2016

Tekst "Amarant "
foto's ©Van SteenMJ

Street art
De raadselachtige wereld van kunstenaar of vandaal?



























ROAEen samenleving zonder street art is stilaan ondenkbaar. Gigantische graffitiwerken op openbare muren, geheimzinnige tags in steegjes of sticker bombing op vuilnisbakken, we komen ze dagelijks wel ergens tegen. De meningen hierover blijven erg verdeeld: sommigen zien het als vandalisme, anderen als echte autonome kunst.

Street art ontstond in de jaren 1970 om politieke standpunten duidelijk te maken en activistische initiatieven kracht bij te zetten. Nadat het fenomeen even van de radar verdween, dook het in de jaren 1990 massaal terug op. Met de publieke ruimte als tentoonstellingsplek, kent Street Art geen regels of grenzen. Hoewel alles kan en mag, behoren tekenen, schilderen, beplakken, sjabloneren of stencilen tot de meest voorkomende technieken.

Kunstenaars zoals Barry McGee, Banksy, ROA, Bonom, Thierry Guetta of Escif bereiden hun werk telkens goed voor om nadien meestal ongezien en zonder toestemming in actie te komen. Ze treden op een actuele manier in dialoog met de maatschappij en zorgen met een mix van engagement, humor en ironie die mensen de ogen openen. Vaak subtiel en soms heftig, dan weer eens vaag of net te expliciet balanceren deze genieën op de slappe koord tussen kunstenaar en vandaal.

Tip: zie ook Street art wandeling door Gent - Zondag 13 maart 2016



Docent

Eveline Heylen



Brussel

Gemeenschapscentrum De Markten
Oude Graanmarkt 5
1 maandag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 16:30 uur - 01/02/2016


Geen opmerkingen:

Een reactie posten