woensdag 3 april 2013

Met "Amarant" cursus "De Islam -Inleiding tot cultuur en religie" "De Werf -Aalst"- 4-11-18-25 maart 2013.

De islam
Inleiding tot cultuur en religie



IslamIn deze eerste cursus van een reeks die Amarant over de islam zal brengen, focussen wij ons op de ontstaangeschiedenis en de evolutie van deze godsdienst, haar kerngedachten en basisbeginselen.

We vertrekken van het pre-islamitische Arabië - een nomadische tribale cultuur - als historische achtergrond voor de opkomende islam, om nadien te focussen op de figuur zelf van Mohammed, de stichter en bezieler van dit nieuwe geloof. We staan stil bij de groei van de islam; de eerste kaliefen; de splitsing tussen soennieten en sjiieten; de kerngedachten; de betekenis en de vernieuwende aspecten van de islam. Daarna volgen we de eerste expansie, zowel politiek, cultureel als geografisch van deze jonge islamitische maatschappij, waarbij uit de ontmoeting/confrontatie met bestaande machten als Byzantium en Sassanidisch Iran, zich langzamerhand een eigen politiek/religieus/culturele entiteit zal ontwikkelen, welke een eerste hoogtepunt bereikt tijdens het Kalifaat der Omayyaden in Damascus (651-750 n. Chr.).

Wie de hedendaagse Islam wil begrijpen, kan dit niet zonder inzicht te krijgen in die precaire eerste eeuwen, wanneer 'individueel geloof' wordt omgevormd tot 'officiële geschiedenis' en fundament van een komende wereldmacht.

Tip: zie ook de cursus Islamitische stromingen en strekkingen vandaag (Zibar Omar)



Docent

Louis Hulstaert
AALST -"De Werf " 4-11-18-25 maart 2013.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten