woensdag 3 april 2013

MECHELEN - -Kazerne- Dossin-3 maart -2013.

Met de trein naar Mechelen,3 maart 2013,zonnige droge dag.
Bezoek van de Kazerne Dossin,met vzw Amarant.
Flinke wandeling van het station,door het centrum vd stad. Via de Grote Markt,bezocht ik de Sint-Romboutstoren,en beklom er 538 treden,met een mooi panorama als beloning,en bewondering voor de klokken en hun mechaniek,daarbinnen. 

Uit brochure "VZW AMARANT":
Kazerne Dossin, Memoriaal, Museum & Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten 
Mechelen
Zondag 3 maart 2013



DossinTijdens de Tweede Wereldoorlog, tussen 1942 en 1944, dreef de bezetter 25.835 Joden en zigeuners uit België en Noord-Frankrijk in de Kazerne Dossin samen. Van hieruit werden zij gedeporteerd naar het vernietigingskamp Auschwitz. Slechts 1221 mensen overleefden, minder dan 5 procent. Om dit te gedenken, werd in 1995 het Joods Museum van Deportatie en Verzet ingehuldigd, en in 2010 begonnen de werken voor het ambitieuze project ‘Kazerne Dossin: Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten’.

In dit nieuwe museum ziet u een permanente historische tentoonstelling over de vervolging van de Joden en van de zigeuners. Het thema ‘mensenrechten’ komt ook aan bod via tijdelijke, thematische exposities. Het museum wil een blijvende herinnering zijn aan de gevaren van totalitair denken, en waarschuwen dat democratie geen vanzelfsprekendheid is.

De kazerne Dossin is opmerkelijk qua locatie, want het is één van de weinige musea in Europa die op de historische plaats van het gebeuren zelf getuigen van de tragedie die de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog overkwam.

U wordt rondgeleid door een gids van het Museum.

Foto: Stijn Bollaert

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



























Geen opmerkingen:

Een reactie posten