zaterdag 6 december 2014

Wandelen in natuurgebied:"Osbroek"- Aalst.

06-12-2014  Wandeling met Omer en Bonootje,in "Het Osbroek", Aalst. De zon boorde vandaag door het wolkendek. Het bos,in zijn herfstkleuren,bekoorde,joggers en wandelaars. 

Mooi natuurgebied,, in onze Denderstreek,om luchtje te scheppen,en benen te strekken....,nabij het stadspark.

Foto's ©Van Steen MJ 


"Tekst : Webpagina "Agentschap voor Natuur en Bos""Natuurgebied Osbroek in Aalst"


"Het Osbroek en het nabijgelegen de Gerstjens vormen samen met het stadspark de groene long van Aalst. Beide gebieden liggen op het grondgebied van de stad Aalst en worden van elkaar gescheiden door de Dender. Het Osbroek is ontstaan uit een slibvlakte die door een meander van de Dender uitgegraven werd. Al snel groeide dit uit tot een nat elzenbroekbos dat regelmatig onder water liep bij hoge waterstand. 


Bijkomende informatie


Wat uniek is aan het Osbroek is dat je in de begrazingszone niet op de paden hoeft te blijven. Er zijn tracés gemaaid, maar je bent vrij om die wel of niet te volgen. Het Osbroek bestaat uit een hoog en een laag gebied, elk met hun eigen kenmerken. De vele overgangen (nat versus droog, windluw versus winderig, zonnig versus schaduwrijk…) zorgen voor een enorme biodiversiteit. De vele kruidige zomen nodigen vlinders en kevers uit, die op hun beurt allerlei vogels aantrekken.

Laaggelegen moerasbossen

Het laagste deel van het Osbroek komt amper boven het peil van de Dender uit. Niet verwonderlijk dus dat het er vochtig is en bezaaid met natte ruigtes en elzenbroekbossen. In het voorjaar kleurt het hier geel en lila met gele lis, slanke sleutelbloem, dotterbloem, pinksterbloem en waterviolier in de sloten. Vaste gasten zijn de matkop, staartmees en ijsvogel. Klimop en hop groeien op de elzen, wilgen en essen en creëren zo rustgebieden voor vogels aan de rand van de stad.

Hooggelegen wildernis

Enkele meters hoger dan het moeras ligt de Molenkouter boven op een steile dalwand van de Dender. In ruim tien jaar hebben konikspaarden en gallowayrunderen er een nieuwe wildernis ontwikkeld. Je vindt er doornige struiken zoals meidoorn, sleedoorn en braam. Ook margriet, jacobskruiskruid en koninginnenkruid bloeien welig.

Konikspaarden en gallowayrunderen

Konikspaarden en gallowayrunderen grazen op deze stukken om zo een nieuwe wildernis te ontwikkelen die rijk is aan vele planten- en diersoorten. Op nauwelijks tien jaar tijd ontstond er een woest landschap, de wastine. De dieren grazen er het hele jaar rond. Zo verbost het terrein traag en zonder de hulp van mensen. Tegelijkertijd zorgen de grote grazers ervoor dat er voldoende open ruimte blijft.
De konikspaarden bijten het gras af en snoeien de struiken en bomen. Doornige struiken zoals meidoorn en sleedoorn, maar ook bramen weren zich tegen deze vraat. Hier komen de grazers weinig. In dit stekelige eiland kunnen bomen veilig doorgroeien. De galloways trekken gras met hun tong. Zo houden zij de soortenrijke ruige vegetaties in stand. Margriet, jacobskruiskruid en koninginnenkruid bloeien er welig. Vlinders, bijen en zweefvliegen zijn erg talrijk. ‘s Zomers gonst het van de activiteit en wordt de natuur nieuwe kansen gegeven. Zelfs reeën vonden via de Dender in 2012 deze groene oase middenin het centrum van Aalst!"






































Geen opmerkingen:

Een reactie posten