maandag 12 november 2012

Brussel-Amarant-"Gustave Courbet" 09-11-2012.

Vrijdag 9 november, cursus "Amarant", ivm Franse schilder "Gustave Courbet",in "Het Koninklijk Museum  Voor Schone Kunsten",Regentschapstraat.-Brussel.
Eveneens nog wandeling, van Centraal Station,Galerie Ravenstein,Kunstberg,Regentschapstraat,
Poelaertplein met panorama over Brussel....


Gustave Courbet
De drang naar realiteit



De Franse schilder Gustave Courbet was een kunstenaar die zijn weg probeerde te vinden zonder dat hij de obligate Academie had gevolgd. Door zijn provocatieve acties tegen de gevestigde waarden in de officiële kunst van academies en openbare salons wordt hij gezien als het prototype van de moderne avant-garde kunstenaar.

Courbet ondermijnde de moraliserende historie-schilderkunst door te kiezen voor banale onderwerpen. Als schilder nam hij afstand van de technische en formele principes eigen aan de schoonheidsidealen van het neoclassicisme. Hij weigerde een uitnodiging tot deelname aan de Wereldtentoonstelling van 1855 en zette prompt een eigen paviljoen ernaast: ‘Le Pavillon du Réalisme’. Het realisme was voor Courbet de directe waarneming van een sociale realitet in een spontane en rauwe schilderwijze.

Het realisme staat ook voor een brede, artistieke stroming in de 19de eeuw.
Het is tegen die achtergrond dat we in deze cursus dieper willen ingaan op zijn schilderkunst.




Docent

Patrick Verlaak










 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                                              BRUSSEL.





































Geen opmerkingen:

Een reactie posten