zaterdag 28 januari 2017

Hip-Hip-Hoera.....28-01-2017

PROFICIAT 

                   MARIE       
    met je 

                             12 de VERJAARDAG......














woensdag 25 januari 2017

Herman de Conickprijs 2017.



Herman de Coninckprijs 2017
Peter Verhelst heeft zowel de Herman de Coninckprijs gewonnen voor zijn dichtbundel Zing zing als de Publieksprijs voor onderstaand gedicht.
Als je geen contact meer hebt met de dingen
Hoor jij dat ook, dat geluid
van meeuwen, maar geen zee? Onmogelijk
na te gaan waar herinnering begint en droom
eindigt. Hou je koude handen onder je kleren
nu de wind opsteekt. Twee wapperende vlaggen
zijn we. Het gevoel dat alles zich achter een deur afspeelt
en dat je ervoor in de rij kan gaan staan.
Twee hevig wapperende vlaggen.
Alsof we iets ongerepts betreden
wat er altijd zal zijn, zeg je hees,
met opgetrokken schouders, mond open, samengeknepen ogen,
een waterdruppel valt in mijn nek.
Neem het jongetje dat je bent
geweest op schoot. Troost hem.
Je legt je handen op mijn borst,
we gaan zo hoog mogelijk op onze tenen staan.
In: Zing, zing, 2017
Amsterdam: De Bezige Bij
Foto; Chris Ward

zondag 22 januari 2017

Antwerpen, Rik Wouters in het Modemuseum,"Het Mas".....

Antwerpen

Modemuseum Antwerpen , expo , een combinatie en verbanden tussen het oeuvre van Rik Wouters en het kruim vd Belgische mode. "Momu" : "Rik Wouters en het huiselijk Utopia" "Het "Mas"- Museum Aan de Stroom " ,met panorama op Antwerpen in winterzonnetje..
22-01-2017.

(Tekst modemuseum -Antwerpen)
De thematiek van het huiselijk geluk bij de schilder Rik Wouters, de intieme sfeer van geborgenheid tussen hem en zijn vrouw Nel, vormt het uitgangspunt voor deze tentoonstelling. Wouters was in onze gebieden de enige die de combinatie maakte van post-impressionistische schildertechnieken met eenvoudige huiselijke taferelen.
Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van de doeken geven een dynamiek aan zijn werk die samen met de nadruk op lichtinval en kleur resulteert in een betoverende en optimistische toon. Wouters’ leven bleef niet van moeilijkheden gespaard, maar in zijn werk komt het harmonische, ‘goede’ leven sterk naar voor. Zijn liefde voor Nel was een belangrijke drijfveer voor zijn werk en haar levensvreugde en energie inspireerden hem tot vele bekende doeken en sculpturen.
De hedendaagse beweging waarbij mensen weer op zoek gaan naar de huiselijke intimiteit en naar de natuur, de ‘slow’-beweging en de hernieuwde aandacht voor ambachtelijke technieken zoals keramiek, weven en verven, wordt in deze expo gekoppeld aan het utopische gedachtegoed van Henry David Thoreau’s boek WaldenWalden werd in 1854 gepubliceerd en stelde de niet-industriĆ«le, natuurlijke levenswijze voor als alternatief voor de overprikkelde consumptiemaatschappij. In de schilderkunst zien we ook halverwege de negentiende eeuw met het impressionisme een gelijkaardige omslag van bourgeois kunst naar meer verinnerlijking en de schoonheid van het natuurlijk leven, met nadruk op de lichtinval.
Het gegeven van shelter en geborgenheid komt vandaag zowel terug bij conceptuele kunstenaars als bij toegepaste ontwerpers (mode, interieur, design), waarbij deze werelden elkaar overlappen in de utopische zoektocht naar de essentie van ‘het goede leven’: wat heeft een mens nodig om gelukkig te zijn? Deze zoektocht uit zich in een voorliefde voor zelfredzaamheid, het werken met pure materialen en ambachtelijke technieken.
Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Jan-Jan Van Essche, Anne Kurris — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachten: sommigen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in het modeveld, waarbij geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld. Hedendaagse kunstenaar in deze tentoonstelling zijn BLESS, Atelier E.B., Berlinde De Bruyckere en Ben Sledsens.
Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit de KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.
©Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen, Concept: Dirk Van Saene, Foto: Ronald Stoops. Title Rik Wouters, Lezende vrouw, 1913, olieverf op doek.