Marc Chagall Een ode aan het leven |
Marc Chagall (1887-1985) was één van de meest persoonlijke kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn werk weerspiegelde zijn drie culturele identiteiten: Russisch, Joods en Frans. De mythische volkscultuur van zijn geboorteplaats Vitebsk was een continue bron van inspiratie, net als de tradities en de symbolen van de Joodse religie.
Maar wanneer Chagall in 1910 naar Parijs trok, voelde hij zich ook sterk aangetrokken tot de Franse avant-garde kunst. De verzadigde, levendige kleuren ontleende Chagall aan het fauvisme. De gefragmenteerde vormen in de composities verraden zijn interesse voor het kubisme. En de bevreemdende, dromerige sfeer tenslotte is verwant aan het surrealisme. Maar geen van deze stijlen volgde Chagall slaafs. Met een uniek gevoel voor kleur, symboliek en verbeelding, gebaseerd op herinneringen aan zijn wonderjaren, schiep Chagall een bijzonder authentieke wereld, waar het heerlijk vertoeven is.
Geliefd bij een groot publiek is het lyrische, kleurrijke oeuvre van Marc Chagall bovenal een viering van het leven, de liefde, de fantasie en de herinnering.
Tip: zie ook de rondleiding Retrospectieve Chagall - Brussel
Docent
Valerie Delaey
Cursusplaatsen
Gent
De Cirk
Zebrastraat 34
1 maandag van 10:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 16:30 uur - 18/05/2015